Gönüllü Hukukçular - Avukatlar Arıyoruz!
Trafikte Haklarım Derneği olarak, Mayıs 2015'ten bu yana trafik kazalarında yaşanan can ve hak kayıplarını önlemek için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Ülkemizde, 2015-2023 yılları arasında gerçekleşen trafik kazalarında 56.410 kişi hayatını kaybetmiş, 2.639.353 kişi yaralanmıştır.(TÜİK) Yaralananların ne kadarının uzun süreli sağlık sorunları yaşadığı ya da engelli kaldığı ise bilinmiyor. Sevdiklerini veya uzuvlarını kaybedenlerin yaşadığı manevi hasar ve yaşam kalitesi kaybı ise ölçülemeyecek kadar büyük. Ne yazık ki, 2023 yılında bir önceki yıla göre ölümlü ve yaralanmalı kazalarda ve ölü sayısında büyük bir artış gözlemlenmiştir.
Trafikte Haklarım Derneği ( http://www.trafiktehaklarim.org ) olarak, Mayıs 2015'ten bu yana trafik kazalarında yaşanan can ve hak kayıplarını önlemek için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Ülkemizde, 2015-2023 yılları arasında gerçekleşen trafik kazalarında 56.410 kişi hayatını kaybetmiş, 2.639.353 kişi yaralanmıştır.(TÜİK) Yaralananların ne kadarının uzun süreli sağlık sorunları yaşadığı ya da engelli kaldığı ise bilinmiyor. Sevdiklerini veya uzuvlarını kaybedenlerin yaşadığı manevi hasar ve yaşam kalitesi kaybı ise ölçülemeyecek kadar büyük. Ne yazık ki, 2023 yılında bir önceki yıla göre ölümlü ve yaralanmalı kazalarda ve ölü sayısında büyük bir artış gözlemlenmiştir.
Trafik kazaları sonucu ölüme sebebiyet verme suçu, ceza kanununa göre 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Ancak uygulamada, bu cezalar genellikle üst sınıra yaklaşmamaktadır. 2-5 yıl arasında cezaların takdir edilmesi, hükmün açıklanmasının geri bırakılması, cezaların ertelenmesi, adli para cezasına çevrilmesi ve denetimli serbestlik gibi uygulamalar nedeniyle cezaların caydırıcılığı azalmaktadır.
Trafikte Haklarım Derneği olarak, trafik kazalarındaki can kayıplarının ve yaralanmaların azalması için trafik suçlarına caydırıcı cezaların verilmesi gerektiğine inanıyoruz.
Bu doğrultudaki taleplerimiz, 03 Şubat 2021 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi çerçevesinde hazırlanan, ilgili tüm bakanlıkların paydaş olduğu 2024-2027 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı'nda da yer almıştır.
Eylem Planında önerdiğimiz ve kabul edilen Performans Göstergeleri (PG)
Sorumlu Kuruluşlar: İçişleri Bakanlığı-Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Karayolları Genel Müdürlüğü, Ulaştırma Hizmetleri Düzenleme Genel Müdürlüğü, Yerel Yönetimler Genel Müdürlüğü
İş Birliği Yapılacak Kuruluşlar: Gelir İdaresi Başkanlığı, İller İdaresi Genel Müdürlüğü, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Trafikte Haklarım Derneği
Sorumlu Kuruluşlar: Adalet Bakanlığı-Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı-Mevzuat Genel Müdürlüğü, İçişleri BakanlığıHukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı
İş Birliği Yapılacak Kuruluşlar: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Trafikte Haklarım Derneği
Sorumlu Kuruluşlar: Adalet Bakanlığı-Hukuk İşleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı-Ceza İşleri Genel Müdürlüğü, Adalet Bakanlığı-Mevzuat GenelMüdürlüğü, İçişleri Bakanlığı-Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Hakim ve Savcılar Kurulu
İş Birliği Yapılacak Kuruluşlar: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, Trafikte Haklarım Derneği
Eylem Planında önerdiğimiz performans göstergeleri için: https://www.trafiktehaklarim.org/detay/katildigimiz-etkinliklerimiz/eylem-plani
Bu performans göstergeleri (PG) doğrultusunda, trafik suçları ve trafik güvenliği alanında deneyim sahibi hukukçuların ve avukatların aşağıdaki görevleri gönüllü olarak üstlenmeleri beklenmektedir:
- Raporlama Çalışmaları: Her ay düzenli olarak www.guvenlitrafik.gov.tr adresi üzerinden yürütülen raporlamalara katkıda bulunmak.
- Sorumlu ve İş Birliği Yapılacak Kuruluşlarla Düzenlenen Toplantılara Katılım: Eylem planındaki ilgili performans göstergeleri doğrultusunda, sorumlu ve iş birliği yapılacak kuruluşlarla düzenlenecek toplantılara katılarak bu grupların çalışmalarına aktif katkıda bulunmak.
- İhtisas Grubu Toplantılarına Katılım: Eylem planı kapsamında oluşturulan Trafik Güvenliği Yönetimi, Araçlar, Eğitim ve Kaza Sonrası Müdahale ihtisas gruplarının her üç ayda bir Ankara'da düzenlenen toplantılarına katılarak bu grupların çalışmalarına aktif katkı sağlamak.
* Gönüllü uzmanlarımız, görevlerini yerine getirirken dernek içinde ve dışında cinsiyet, ırk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş gibi farklılıklara saygı göstererek herkese eşit davranmalı ve temel insan haklarına riayet etmelidir.
Başvuru:
Gönüllü olmak isteyen uzmanların, aşağıdaki belgeleri en geç 31 Ekim 2024 tarihine kadar info@trafiktehaklarim.org adresine e-posta ile göndermeleri gerekmektedir.
1. Özgeçmiş
2. Trafikte Haklarım Derneği’nde gönüllü olarak çalışmak istediklerini anlatan niyet mektubu
Gönderilen belgelerin incelenmesi ve yapılacak yüz yüze görüşmeler sonrasında gönüllülük süreci hakkında detaylı bilgi verilecektir.
Not:Trafikte Haklarım Derneği olarak, trafik mağdurlarının dava dosyalarına müdahil olmuyoruz. Çalışmalarımız, mağdurların haklarının iyileştirilmesine odaklanmaktadır.