Trafikte Haklarım Derneği olarak, Mayıs 2015'ten bu yana trafik kazalarında yaşanan can ve hak kayıplarını önlemek için kararlılıkla çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Ülkemizde, 2015-2023 yılları arasında gerçekleşen trafik kazalarında 56.410 kişi hayatını kaybetmiş, 2.639.353 kişi yaralanmıştır.(TÜİK) Yaralananların ne kadarının uzun süreli sağlık sorunları yaşadığı ya da engelli kaldığı ise bilinmiyor. Sevdiklerini veya uzuvlarını kaybedenlerin yaşadığı manevi hasar ve yaşam kalitesi kaybı ise ölçülemeyecek kadar büyük. Ne yazık ki, 2023 yılında bir önceki yıla göre ölümlü ve yaralanmalı kazalarda ve ölü sayısında büyük bir artış gözlemlenmiştir.

Trafik kazalarındaki can kayıplarını ve yaralanmaları azaltmak için trafik suçlarına caydırıcı cezalar verilmesi gerektiğine inanıyoruz. (Ölümlü kazalarda bile asli kusurlu sanıklara para cezası verilebiliyor) Hakim ve savcılarımızın, takdir yetkilerini kullanırken alt sınırdan değil ,sanığın kusur oranına göre adil bir şekilde karar vermeleri, hem mağdurların hem de kamuoyunun adalet duygusunun yerine gelmesinde kritik bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, trafik kazaları sonrasında verilen cezaların miktarları ile bu cezaların caydırıcılığı arasındaki ilişkinin önemine dikkat çekmek ve bu konuda hakim ve savcılarımızda farkındalık oluşturmak gerekmektedir.

Bu doğrultudaki taleplerimiz, Resmi Gazete'de yayımlanan 2021-2030 Karayolu Trafik Güvenliği Strateji Belgesi çerçevesinde hazırlanan, ilgili tüm bakanlıkların paydaş olduğu 2024-2027 Karayolu Trafik Güvenliği Eylem Planı'nda da yer almıştır.

Eylem Planında önerdiğimiz ve kabul edilen Performans Göstergesi (PG)

PG 4.9.4: Adalet mesleği mensuplarına yönelik meslek içi eğitimlerde “trafik güvenliği”, “trafik suçları”, “adalet psikolojisinde trafik mağduru psikolojisi” vb. konularının müfredata eklenmesi ve farkındalık oluşturulması amacıyla yürütülen çalışmaların tamamlanma oranı
Sorumlu Kuruluşlar: Adalet Akademisi Başkanlığı Adalet Bakanlığı Eğitim Dairesi Başkanlığı
İş Birliği Yapılacak Kuruluşlar: Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, Trafikte Haklarım Derneği

Bu PG kapsamında, mağdur ve mağdur psikolojisi alanında deneyim sahibi psikologların aşağıdaki görevleri gönüllü olarak üstlenmeleri beklenmektedir:

- Raporlama Çalışmaları: Her ay, www.guvenlitrafik.gov.tr sitesi üzerinden yürütülen raporlara düzenli katkı sağlamak.
- Toplantılara Katılım: Eylem planındaki ilgili performans göstergeleri doğrultusunda, sorumlu ve iş birliği yapılacak kuruluşlarla düzenlenecek toplantılara katılarak bu grupların çalışmalarına aktif katkıda bulunmak.
 *Gönüllü uzmanlarımız, görevlerini yerine getirirken dernek içinde ve dışında cinsiyet, ırk, dil, din, inanç, mezhep, felsefi ve siyasi görüş, etnik köken, servet, medeni hâl, sağlık durumu, engellilik ve yaş gibi farklılıklara saygı göstererek herkese eşit davranmalı ve temel insan haklarına riayet etmelidir.

Başvuru:

Gönüllü uzmanların, başvuru için aşağıdaki belgeleri en geç 31 Ekim 2024 tarihine kadar info@trafiktehaklarim.org adresine e-posta ile iletmeleri gerekmektedir:
1. Özgeçmiş
2. Trafikte Haklarım Derneği’nde gönüllü olarak çalışmak istediklerini anlatan niyet mektubu
Gönderilen belgelerin incelenmesi ve yapılacak yüz yüze görüşmeler sonrasında gönüllülük süreci hakkında detaylı bilgi verilecektir.

Haberdar Olmak için